Jyväskylän yliopiston viestinnän opiskelijoiden ainejärjestö

Viisi vinkkiä tulevalle viestinnän ja journalistiikan asiantuntijalle

Opiskeluaikana työelämä saattaa tuntua kaukaiselta, vaikealta ja hähmäiseltä varsinkin opintojen alkuvaiheessa. Opiskelu toki valmistaa työelämään, mutta mitä opiskelujen lisäksi kannattaisi tehdä? Nappaa tästä parhaat vinkit ja ole pari askelta edellä jo ennen valmistumistasi!

 

Laita itsesi likoon

Harrasta monipuolisesti ja hakeudu pelotta erilaisiin luottamus- ja vapaaehtoistehtäviin. Esimerkiksi ainejärjestötoiminta, korkeakoulusi edustajistoon hakeminen ja erilaiset hyväntekeväisyystempaukset ovat loistavia mahdollisuuksia saada uusia tuttavuuksia sekä ennen kaikkea päästä kehittämään osaamistasi käytännössä.

Kukaan ei odota sinun olevan alasi mestari, kun haet harkkapaikkaa tai ensimmäistä oman alan työpaikkaasi. Sen sijaan tärkeää on, että voit osoittaa tulevalle työnantajallesi kykysi kantaa vastuuta, oppia uutta ja innostua. Nosta siis erilaiset harrastus- ja luottamustehtävät ansioluetteloosi, sillä niiden avulla voit vakuuttaa ja tuoda persoonaasi esiin. Tällaiset kokemukset ovat erityisen hyödyllisiä silloin, kun oman alan työkokemusta ei vielä juurikaan ole.

Verkostoidu

Oman pääaineesi opiskelijat ovat todennäköisesti tulevaisuuden työkavereitasi. Laajenna kuitenkin näkökulmaasi myös kauemmas ja verkostoidu poikkitieteellisesti. Myös muiden kuin viestijöiden tai journalistien kanssa hengatessa opit uutta. Todennäköisesti myös muiden alojen opiskelijat ovat kollegoitasi tulevaisuudessa.

Verkostoitumisen voi nähdä pelottavana peikkona tai väkinäisenä pyrkyryytenä, mutta sitä se ei ole. Käy siellä, missä muutkin ihmiset ovat: bileissä, harrastuksissa, yliopiston tapahtumissa, alasi konferensseissa tai vaikka kansalaisopistossa, jos siltä tuntuu. Muista aina uusia tyyppejä tavatessasi esitellä itsesi. Jos puhuttavaa ei tunnu löytyvän, kysy toiselta jotakin. Useimmat ihmiset pitävät siitä, että voivat puhua itsestään.

Jää mieleen tyyppinä, joka auttaa

Verkostoitumisen ideana ei ole se, että imetään muista ihmisistä kaikki mahdollinen hyöty. Paras tapa verkostoitua on tarjoutua auttamaan muita. Haluatko, että muut muistavat sinut hyvänä tyyppinä? Ole avuksi ja muista, ettei toisen menestys ole sinulta pois.

Älä kuitenkaan anna muiden kävellä ylitsesi. Auta muita loistamaan, mutta tuo esiin myös omia ajatuksiasi ja saavutuksiasi.

Treenaa sosiaalisen median lainalaisuuksia jo nyt

Kaikissa tulevaisuuden töissä ei tietenkään tarvitse olla sosiaalisen median osaaja, mutta erityisesti uran alkutaipaleella sometaidot ovat useimmille valttikortti. Tärkeintä on oivaltaa se, että organisaatiot käyttävät somea usein eri tavalla kuin yksityiset käyttäjät, eikä diginatiivi siis välttämättä ole organisaatioiden someviestinnän guru syntyessään. Kannattaa siis seurata kiinnostavia yrityksiä ja organisaatioita: miten he tuottavat sisältöä ja ovat vuorovaikutuksessa yleisöjensä kanssa?

Kaikissa somekanavissa ei tarvitse olla aktiivinen, mutta erityisesti suosittelen pitämään silmällä LinkedIniä ja Twitteriä. Kumpikin kanava tarjoaa loistavia mahdollisuuksia osallistua keskusteluun ja uuden oppimiseen konkareiden johdolla.

Hoida ansiosidonnaishommat kuntoon

On todennäköistä, että olet jossakin urasi vaiheessa työttömänä hetken tai toisenkin. Se ei ole epäonnistumisen merkki, vaan osa työuraa. Työttömyyttä varten kannattaa siis varautua, jotta kaurapuuro ei olisi ruokavalion hallitseva osa vielä aikuisiälläkin. Kelan peruspäivärahan ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan välinen ero voi olla satojakin euroja.

Jos käyt opintojesi ohella töissä ja olet työttömyyskassan jäsen, pystyt Viestin opiskelijajäsenenä kerryttämään ansiosidonnaiseen tarvittavaa työssäoloehtoa. Ja vaikka asia ei tuntuisikaan sinulle juuri tällä hetkellä ajankohtaiselta, olet tulevaisuudessa kiitollinen itsellesi, jos hoidat asian kuntoon jo nyt.

 

Viesti ry on viestinnän alan ammattijärjestö. Olemme tukenasi opintojen alusta työelämän loppuun saakka. Ai miten? Muun muassa näin:

 

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää viestinnän alan työelämään, uraan, jäsenyyteen, ammattijärjestöasioihin tai vaikkapa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan liittyen, autan mielelläni!

Laura Piiroinen
laura.piiroinen@viesti.fi
Viestintäkoordinaattori
Viesti ry

 

(Featured Image: David Calderon)