Viestintä yhdistää meitä ja sen merkitys tuntuu korostuvan työelämässä yhä entisestään – alasta riippumatta. Mitä työkaluja viestinnän opiskeleminen sitten oikeasti tarjoaa? Mitä hyötyä syvällisestä vuorovaikutuksen ymmärtämisestä on ja mitä se konkreettisesti voi tarkoittaa? Jyväskylän yliopiston viestinnän kolmannen vuoden opiskelija Elina Rautanen, viestinnän yliopistonlehtori Kaisa Lindholm sekä viestinnän alumni Aarne Manneri avaavat tässä tekstissä ajatuksiaan viestinnän merkityksellisyydestä.

Kolmannen vuoden viestijän ajatuksia

Hei! Olen Elina ja opiskelen viestintää kolmatta vuotta eli kirjoitan juuri kandidaatin tutkielmaa yhdessä parini Oosan kanssa. Luit oikein: meillä kandit kirjoitetaan lähtökohtaisesti parityönä, minkä olen itse kokenut antoisaksi. Omia ja toisen ajatuksia pääsee haastamaan jatkuvasti ja samalla harjoittamaan hyödyllisiä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Niitähän työelämässä tarvitaan. Ylipäänsä viestinnän kursseihin sisältyy paljon ryhmissä työskentelyä, mikä kuin salakavalasti kehittää työelämätaitoja. Minua yllätti aikoinaan, miten paljon saamme valita omien viestinnän kurssiemme lisäksi vielä vapaavalintaisia kursseja. Aluksi valitsin kaikenlaista, mutta nyt olen löytänyt mielenkiintoisia aiheita kuten henkilöstöjohtamisen ja tiedon muotoilun. 

Ennen kuin löysin viestinnän opinnot, hain opiskelemaan psykologiaa. Nyt olen erittäin onnellinen, että olen päässyt rakentamaan täällä omannäköiseni oppimispolun. Viestinnän opiskelu valinnaisine opintoineen on tarjonnut erinomaisen mahdollisuuden kehittää laaja-alaista asiantuntijuutta. Kolmantena vuonna olen alkanut pikkuhiljaa muodostamaan keräämistäni opeista omaa asiantuntijakuvaani ja suuntaamaan ajatuksiani kohti näköistäni työelämää. Meitä opiskelijoita aloittaa joka vuosi pienehkö, mutta värikäs joukko, johon mahtuu monia mielenkiinnon kohteita. Luennoilla tutut kasvot ja viestinnän yhteisöllisyys tarjoavat kannustavan oppimisympäristön. Toivottavasti näemme sinutkin ensi vuonna osana viestinnän yhteisöä!

Elina Rautanen, 3. vuoden viestinnän opiskelija

Asiantuntijuuden rakentumista vahvistava, vuorovaikutteinen oppiminen

Olen kovin onnekas. Saan työkseni seurata, kuinka vuosi toisensa jälkeen uteliaat mielet kasvavat kohti vuorovaikutukseen erikoistuvaa monialaista viestinnän asiantuntijuutta. Mutta mitä tuon pitkän sanarimpsun taakse oikein kätkeytyy?

Ainakin hyvin yksilöllisiä polkuja. Meillä viestinnän ydinosaamisen ympärille kukin opiskelija saa suunnitella itsensä näköisen opintokokonaisuuden, koska vuorovaikutukseen erikoistuvaa asiantuntemusta tarvitaan eri aloilla ja yhteiskunnan osa-alueilla. Valmistuneet työllistyvätkin viestintä- ja media-alan lisäksi muihin asiantuntija-, johtaja- ja koulutustehtäviin.

Vahvaa viestintäosaamista. Opintojemme ytimessä on ihmisten keskinäisen vuorovaikutuksen ymmärrys. Inhimillisen viestintäkäyttäytymisen merkitys suhteissa, ryhmissä ja organisaatioissa ei tekoälyn aikakaudellakaan hälvene, suorastaan päinvastoin. Me Jyväskylässä painotamme työelämän vuorovaikutusta, joten ajankohtaiset digitalisoituneen työelämän kysymykset ovat ehdottoman keskeisiä. Sitä kuvastaa myös opetushenkilöstömme oma tutkimustyö, jossa keskitytään par’aikaa esimerkiksi tekoälyn, organisaatioviestinnän, etätyön ja monimuotoisten työyhteisöjen tutkimiseen. Työelämä kulkee mukana läpi opintojen: mm. opiskelutehtävien kontekstina, työelämävieraiden muodossa ja yliopiston ulkopuolisten organisaatioiden kanssa yhteistyötä tehden.

Tukea ja yhdessä oppimista. Tiesitkö, että itsenäisesti ja kriittisesti ajatteleva, mutta erinomaisesti ryhmässä työskentelevä kettu on oppiaineemme lemmikki? Keski-Suomen sydämessä asustavaa kettujoukkoa ei suotta pidetä yhteisöllisenä. Sen lisäksi, että opiskelijayhteisömme on suhteellisen kompakti, me opettajat vilpittömästi haluamme olla yhteydessä opiskelijoihin ja antaa tukea sitä tarvitseville. Opetuksessamme näkyy myös sosiaalisen oppimisen arvostus, eli asiantuntijaksi kasvaminen tapahtuu itsenäisen työskentelyn lisäksi pari- ja ryhmätyöskentelynä sekä opetustilanteissa keskustellen.

Viestinnän opinnot Jyväskylässä antavat siis mahdollisuuden kehittää viestinnän ja vuorovaikutuksen asiantuntemusta omannäköisellä polulla, tuetusti ja yhteisöllisesti, sekä monenlaisiin asiantuntijatehtäviin valmistaen. Ehkä minä ja kollegani pääsemme tulevaisuudessa tukemaan juuri sinun polkuasi uteliaasta ajattelijasta kohti tulevaisuuden osaajaa.

Kaisa Lindholm, viestinnän yliopistonlehtori

Mitä hyötyä viestinnän opinnoista on IT-alan projektipäällikölle?

Tervehdys vain kaikille viestinnän opintoja harkitseville sekä nykyisille viestinnän opiskelijoille! Tässä tekstipätkässä olisi tarjolla viestinnän pääaineesta 2019 valmistuneen maisterin pohdintoja siitä mitä viestinnän opinnot tarjoavat työelämään.

Työskentelen tällä hetkellä digitoimisto Louhos Group Oy:ssä verkkopalveluiden projektipäällikkönä. Käytännössä johdan yksittäisiä verkkopalveluprojekteja, tuen myyntihenkilöstöä tarjousten tekemisessä, toimin esihenkilönä tiimilliselle koodareita ja hoidan vastuullani olevia pitkäkestoisia asiakkuuksia. Ja kaikista näistä vastuualueista voin todeta sen, että ilman vuorovaikutusosaamista en voisi menestyä niistä yhdessäkään.

Viestinnän opinnoissa kuluneet viisi vuotta sisälsivät jatkuvasti enemmän tai vähemmän kipuilua siitä, että mitä sellaista olen oikeastaan oppimassa mistä joku haluaisi maksaa minulle rahaa. Viisi vuotta työelämässä ovat opettaneet, että se on ehkä helpompi kokea kuin sanoittaa. Mutta koitetaan.

Yksi esimerkki viestinnän opintojen tuomasta hyödystä on, että huomaa ajattelevansa työpalaverissa, että ”eivätkö nämä muut ihmiset muka huomaa mitä tässä vuorovaikutuksessa nyt tapahtuu.” Kyse voi olla esimerkiksi sisäisen palaverin ajautumisesta täysin sivuraiteille tai tietyn argumentointitaktiikan havaitsemisesta myyntineuvottelussa. Kyse on siis taidosta havainnoida ja analysoida viestintää ja vuorovaikutusta eri työelämän viestintätilanteissa.

Työpaikalla tapahtuvaa viestintää analysoidessa huomaa usein tilanteita, joissa jokin asia, viesti tai kokonaisuus on epäselvä. Toinen esimerkki viestinnän opintojen tuomasta konkreettisesta hyödystä onkin taito selkeyttää viestintää. Käytännössä se voi olla sen varmistamista, että kaikki ovat ymmärtäneet tai tulkinneet jonkin asian samalla tavalla. Se voi myös olla jonkin asian kirjallista muotoilua siten, että lopputuloksesta saadaan mahdollisimman yksiselitteinen. Näihin asioihin liittyy vahvasti myös asioiden jäsentämisen taito ja täsmällinen ajattelukyky, joista myös osoitan isoa kiitosta viestinnän opinnoille.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkiä taidoista, joiden väitän olevan työelämässä kriittisen täysin alasta riippumatta.

Viestinnän opintoja täydentävät sivuaineet helpottavat osaltaan kipuilua omasta konkreettisesta työelämäosaamisesta. Koin opintoaikoihini Jyväskylässä erittäin helpoksi yhdistää viestinnän pääaineopintoihin omiin mielenkiinnon kohteisiini liittyviä sivuaineita, jotka syvensivät ymmärrystä ja osaamista myös sieltä viestinnän ulkopuolelta.

Suosittelen lämpimästi!

Aarne Manneri, viestinnän alumni