Seinät ja tekniset ratkaisut mahdollistavat asioita, mutta ihmiset luovat toimintakulttuurin. Pienessä porukassa asiat sujuvat ilman erityistä sopimista, mutta kun toiminnan volyymi kasvaa tai kohdataan muutostilanne, on toiminnan sujuvuus haasteen edessä.

Uudistus

Suomen suurin ammattikorkeakoulu Metropolia on 17 000 opiskelijan ja henkilöstön edustajan opiskelu- tai työpaikka. Toiminnan volyymi on siis suuri. Edessä on myös iso muutostilanne, kun hajallaan sijaitsevista 17:stä toimipisteestä muutetaan lähivuosina neljälle kampukselle. Tähän herkulliseen tilanteeseen pääsin mukaan vuoden 2017 alusta, missä tehtäväni on kehittää toimintakulttuuria.

Viestintätaustasta – erityisesti puheviestinnän osaamisesta – on tässä työssä kiistatta etua. Ensitöikseni nostin ihmisten väliset kohtaamiset keskiöön. Metropoliassa on vuoden alusta lähtien lisätty systemaattisesti osallistavia työtapoja erilaisissa foorumeissa ja kokouksissa. Palaute on ollut hyvää ja osallistuminen silminnähden aiempaa aktiivisempaa.

Ylimmälle johdolle uudistus konkretisoituu eri kampuksille sijoittuvilla kokouksilla – aiemmin kokoukset keskittyivät vahvasti yhdelle kampukselle. Samalla henkilöstölle tarjoutuu aiempaa useammin tilaisuuksia dialogiin johtajien kanssa.

Yhtenä keskeisenä teemana uudistumisessa on myönteisyyden lisääminen. Eräs konkreettinen keino tähän on pian starttaava Onnistumisia-kampanja. Opiskelijat ja henkilöstön jäsenet pääsevät jakamaan oman työnsä onnistumisia lyhyissä videoklipeissä, jotka julkaistaan intranetissä. Näin onnistumiset eivät jää pienen piirin tietoon, vaan ilahduttavat laajempaa joukkoa. Jokainen korkeakouluyhteisön jäsen voi myös vinkata mukaan onnistujaa, jolloin toivottavasti mukaan valikoituu laaja kirjo erilaisia tarinoita.

Entä sitten minä itse? Pääseekö puheviestijä haastamaan kehityspäällikkönä itseään ja omaa osaamistaan? Pääsee, sen voin muutaman kuukauden kokemuksella todeta. Yksi askel oman mukavuusalueen reunamille on kertoa uudistustyön etenemisestä viikoittaisessa videoblogissa – jota muuten pääsee katsomaan täältä.

Kehityspäällikön tehtävää en muista nähneeni listoissa, joita meille puheviestintäosaajien mahdollisista työpaikoista kerrottaessa esiteltiin. Sen sijaan lähes kyllästymiseen asti toistettu näkemys ”puheviestintä antaa valmiudet monenlaisiin asiantuntija- ja kehittämistehtäviin” on nyt omakohtaisesti oikeaksi todistettu.

Lähde sinäkin rohkeasti etsimään omaa unelmatyötäsi. Voi hyvin olla, ettei sellaista ole vielä edes keksitty, mutta varmaa on, että puheviestinnän opinnoilla olet jo matkalla sitä kohti!

 

—-

Kirjoittaja Minna Kaihovirta-Rapo on alumni vuosimallia 2000, ja hän toimi opiskeluaikanaan Parkun puheenjohtajana. Nykyään Minna vaikuttaa Metropolian kehityspäällikkönä, jonka tehtäviin kuuluu organisaation toimintakulttuurin uudistaminen.

 

 

Kategoriat: Blogi