Tietoisuus yrityksen arvoista on tärkeää työnhaun yhteydessä. Se auttaa sekä työnhakijoita että yrityksiä löytämään toisensa ja varmistamaan yhteensopivuuden. Kun Pohjoisranta BCW:n tai tuttavallisemmin Poran tämänhetkiset harjoittelijat Anna-Liina ja Edvin olivat vielä työnhakuvaiheessa, kumpikin kiinnitti huomiota tiedostaen tai vähintään tiedostamatta yrityksestä ilmenevään arvomaailmaan. Nyt harjoittelijat pohtivat, miten he näkivät Poran arvot työnhakuvaiheessa, pitävätkö ne paikkansa ja miten ne näkyvät työarjessa. 

Vastuullisuus

Harjoittelijoiden tehdessä tutkimustyötä yrityksestä, vastuullisuus näyttäytyi merkittävänä arvona niin asiakasprojekteissa kuin työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtimisena. Vastuullisuus on molemmille henkilökohtaisesti hyvin tärkeä arvo, joten tämän näkyminen Poralla puhutteli työnhakijoita. 

“Arvostamme sitä, että yritys pyrkii vaikuttamaan yhteiskuntaan ja ympäristöön positiivisesti. Uusiutuvan energian hankkeet, kuten Voimaa tuulesta -koalitio ovat esimerkkejä kestävyyden eteen tehtävästä käytännön työstä. Tämä arvo on näkynyt myös siinä, miten yritys pitää huolta työntekijöistään. Pora kannustaa terveelliseen tasapainoon työn ja vapaa-ajan välillä; liialliseen työntekoon ei kannusteta ja vapaa-aikaa tuetaan esimerkiksi erilaisilla eduilla”, harjoittelijat summaavat.

Vapaus

Tietynlainen vapaus työskentelyssä välittyi jo työnhakuvaiheessa, sillä niin työpaikkailmoituksessa kuin rekrytoijien kanssa käydyissä keskusteluissa välittyi näkemyksellisyyteen ja itsensä kehittämiseen kannustaminen. Anna-Liina ja Edvin näkivät tämän mahdollisuutena haastaa itsensä ja kokeilla siipiään konsulttimaailmassa. 

Tämä myös toteutui. Harjoittelijoita kannustetaan aina yhdenvertaisesti omien näkemyksien esille tuomiseen ja aktiiviseen osallistumiseen. Kaiken kaikkiaan työyhteisössä jokaisella on vapaus olla oma itsensä ja tehdä työtä omalla tyylillään. 

“Emme ole rajoittuneet tiukkoihin sääntöihin, vaan olemme saaneet olla luovia ja kokeilla erilaisia lähestymistapoja asiakkaidemme ongelmiin. Tämä vapaus on tehnyt työskentelystä miellyttävää ja innostavaa. On myös inspiroivaa seurata kokeneempien konsulttien tapaa tuoda omat näkemyksensä esille asiakkaiden parhaan edun kanssa työskenneltäessä”, harjoittelijat kertovat.

Ammattimainen työnjälki

Molemmat työnhakijat tiesivät Pohjoisranta BCW:n jo entuudestaan. Molemmat olivat myös kokeneet, että toimistoa leimaa ennen kaikkea laadukkuus: kaikki yrityksen omasta viestinnästä ulospäin näkyviin asiakasprojekteihin oli äärimmäisen ammattitaitoista.

Reilun kuukauden Poralla olleina molemmat ovat huomanneet, että lopputuloksen laadusta pidetään kiinni pienillä mutta tärkeillä toimilla.

“Meillä on sääntö, että kaikki asiakkaalle jaettavat materiaalit tai julkaisut kulkevat vähintään kahden silmäparin läpi”, Anna-Liina toteaa.

“Rohkeus esittää ideoita kulminoituu niiden ensiluokkaiseen toteuttamiseen. Puolitiehen jätetyt ja ilman intoa toteutetut projektit jättävät pettyneen mielen sekä työn tekijälle, että tilaajalle – tulevaisuuden projektit jäävät myös toteutumatta. Kaikkien ideoiden arvostava läpikäynti synnyttää parhaat tulokset, kun hyvät ideat heräävät kaikkien mielessä eloon”, Edvin pohtii. 

Hyvä meininki 

Harjoittelijoiden työhaastatteluissa ei hyvää henkeä puuttunut. Tämä on jo erinomainen merkki siitä, että toimiston ilmassa vallitsee hyvä meininki. Työhaastattelu etenee parhaiten, kun sekä hakija ja haastateltava kohtaavat tasa-arvoisessa asemassa toisiinsa tutustuen.

”Työhaastattelu meni soljuen eteenpäin ja varattu aika kului nopeasti. Oli tärkeää, että puhuimme muustakin kuin substanssiosaamisesta. Puhuimme myös arvoista ja maailmankuvasta sekä viestinnän merkityksestä itselle”, Edvin kertoo.

Monesti työnhakijana tuntee olevansa altavastaajana ja tilanteessa, jossa ei voi valita työpaikkaa arvojen perusteella. Huolellisesti harkittu hakupäätös kuitenkin palkitsee.

Harjoittelijankin on hyvä selvittää, mitkä arvot kokee työpaikkaa hakiessa tärkeimmiksi

Viimeistään työhaastattelu on paikka, jossa arvoihin ja kulttuuriin kannattaa paneutua. Kun 

kysyy arvoista, kannattaa hakea niille konkreettista pohjaa. ”Mikä on keskeisin työskentelytapojanne ohjaavaa arvo ja miten se käytännön toimissa näkyy” on esimerkiksi hyvä kysymys pureutumaan käytännön tasoon. 

Vapaus tarjota omia ideoita ja kysyä asioista ovat hyviä merkkejä työympäristön vapautuneisuudesta ja hyvästä meiningistä, niistä asioista, jotka ovat usein harjoittelijalle tärkeitä. Näistä on myös hyvä ottaa ilo irti – uuden oppiminen on harjoittelussa arvokkainta.

Kirjoittajat ovat Pohjoisranta BCW:n syksyn harjoittelijat Anna-Liina Hakanen ja Edvin Ehrnrooth