Uteliaisuus ympäröivää maailmaa kohti on vienyt minua useaan otteeseen reissun päälle ja pari kertaa asumaan ulkomaille. Kiinnostus Espanjaa kohtaan syntyi vuonna 2014 ollessani Sevillassa au pairina. Muutama vuosi myöhemmin lähdin Peruun yliopistovaihtoon ja opiskelin kevätlukukauden 2017 Universidad Católica del Perún yliopistossa Limassa. Näiden kokemusten jälkeen oli selvää, että haluan tehdä myös viestinnän opintoihin pakollisena kuuluvan harjoittelun Suomen ulkopuolella. Tässä blogitekstissä kerron, millainen harjoittelukokemukseni oli Espanjassa, Madridissa keväällä 2020.

Odotukset ja toiveet harjoittelun suhteen

Ulkomailla asuminen ja työskentely on aina kuulunut omiin unelmiin. Sevillassa asuminen vahvisti näitä ajatuksia entisestään ja lähdinkin ulkomaille aina kun se oli mahdollista. Jotain siinä on, että mitä useammin asuu ulkomailla, niin sinne on vaan päästävä aina uudestaan.

Suomen edustustot ulkomailla ovat aina kiinnostaneet minua työnhakumielessä ja olen usein haaveillut mahdollisuudesta työskennellä lähetystössä. Kerran satuin selailemaan Jyväskylän yliopiston TepJobs -työnhakuportaalia (nyk. Jobteaser) ja huomasin, että Suomen suurlähetystöön Madridiin haettiin harjoittelijaa. Olin aivan innoissani ja ajattelin heti, että tämä olisi aivan täysosuma harjoittelupaikaksi. Onneksi lähetystössä oltiin samoilla linjoilla ja sain paikan.

Odotukseni harjoittelulle olivat päästä tutustumaan Madridin-lähetystön toimintaan ja nähdä, minkälaisia viestinnän tehtäviä siellä voi tehdä. Halusin ottaa selvää siitä, kuinka pitkälle oma osaamiseni riittäisi ja kantaisi lähetystössä. Olin todella innoissani siitä, että pääsisin taas uuteen seikkailuun Espanjassa.

Lähetystöarkea

Suomen suurlähetystö Madridissa

Harjoitteluni kesti kolme kuukautta, joiden aikana pääsin sukeltamaan lähetystön arkeen Madridissa. Lähetystössä suorittamani harjoittelu sopi viestijälle erinomaisesti. Työtehtävät sisälsivät esimerkiksi asiakaspalvelua, kansalaisneuvontaa, sosiaalisen median päivittämistä, mediaseurantaa ja erilaisten raporttien kirjoittamista. Koronaviruksen iskiessä pelikentille pääsivät epävarmuuden hallinta, kuuntelemisen taidot, proaktiivinen työote ja vuorovaikutusosaaminen kovaan käyttöön.

Pääsin harjoittelijana osallistumaan koronapandemiaan liittyvään kriisiviestintään asiakasneuvonnan ja tiedottamisen merkeissä. Tämä oli erityisen mielenkiintoista, koska työstin samalla graduani organisaatioiden kriisiviestinnästä. Oli hienoa päästä näyttämään ja kehittämään omaa osaamista. Lähetystön kriisiviestintään osallistuminen aikamme suurimman globaalin pandemian aikana oli ehdottomasti omia ammatillisia huippuhetkiä harjoittelun ajalta.

Lähetystössä työskentelyssä erikoispiirteenä on se, että vaikka on töissä ulkomailla, toimii työnantajana ulkoministeriö Suomessa. Tämä tuo turvaa ja luo luottamusta siihen, että asiat sujuvat. Myös koronakriisin iskiessä päälle oli luottavainen olo, koska yhteys Suomeen ja ulkoministeriöön oli vahva. Saimme heti ensimmäisenä uusimmat tiedot ja päivitetyt suositukset.

Opit ja oivallukset

Lähtiessäni harjoitteluun en osannut kuvitella, mitä kaikkea se toisi tullessaan. Koronakriisi onkin hyvä esimerkki siitä, kuinka ikinä ei voi tietää mitä tapahtuu, mutta meillä viestinnän ja vuorovaikutuksen ammattilaisilla on paljon kullanarvoista osaamista työelämässä – myös yllättävinä hetkinä.

Harjoittelun aikana pääsin käyttämään ongelmanratkaisutaitojani ja hoitamaan haastavia tilanteita useammalla kielellä. Odotukseni harjoittelusta ylittyivät ja oli hienoa huomata, että oma osaaminen riitti enemmän kuin hyvin. Harjoittelu antoi lisää itsevarmuutta ja uskoa itseen sekä omiin taitoihin. Tämän lisäksi toki matkaan tarttui myös repullinen tarinoita elämästä Madridissa.

Iloisia karanteenin toivotuksia (=”feliz cuarentena”) Malasañan alueella

Oli hienoa työskennellä monikulttuurisessa työympäristössä suomalaisten ja espanjalaisten kollegoiden kanssa. Meillä oli käsittämättömän upeaa ja avuliasta porukkaa töissä lähetystössä. Ystävystyin toisen harjoittelijan kanssa niin hyvin, että päädyimme viettämään koko lockdownin yhdessä. Siitä muodostuikin mahtava sosiaalisen tuen ja sipuleiden räjäyttelyn intensiivikurssi.

Miksi kannattaa lähteä?

Reissun päällä ja uudessa ympäristössä oppii aina uutta itsestään ja ympäröivästä maailmasta. On hyvä nähdä elämää muualla ja saada tietoa erilaisista kulttuureista sekä toimintatavoista. Tieto lisää ymmärrystä. Työelämän tiimit ovat entistä enemmän etäyhteyksien päässä ja monikansalliset organisaatiot ovat tätä päivää ja tulevaisuutta.

Harjoitteluun lähdetään vahvistamaan omaa työidentiteettiä ja tunnustelemaan työelämää viestinnän tulevana ammattilaisena. Harjoittelu on hyvää esimakua siitä, minkälaista ulkomailla työskentely on. Harjoittelusta ulkomailla saa äärimmäisen tärkeää kokemusta niin kansainvälisyydestä, työelämästä kuin omien viestintätaitojen kantavuudesta. Näiden lisäksi voi saada hyviä kontakteja ja kasvattaa verkostoja.  

Harjoitteluun ulkomailla voi myös ehdottomasti lähteä, vaikka ulkomailta kerättyä kokemusta ei vielä olisi. Työharjoittelu voi olla antoisa irtiotto ulkomaille ennen uran starttaamista Suomessa. Työelämässä arvostetaan kansainvälistä kokemusta ja harjoittelu ulkomailla voi poikia kiinnostavia mahdollisuuksia myös kotimaassa.

Maisemia Madridin kattojen päältä

COVID-19 & harjoittelu – uhka vai mahdollisuus?

Tällä hetkellä harjoitteluhakuihin kapuloita rattaisiin heittää tietenkin koronavirus ja sen aiheuttama epävarmuus. Ymmärrän hyvin, että korona voi kuumotella ja vaikuttaa monien päätöksiin lähteä. Vaikka tilanne on edelleen päällä, on COVID-19 kuitenkin tutumpi nyt kuin keväällä 2020. Viruksen hoitamisesta tiedetään koko ajan enemmän ja rokotuksia on hyvää vauhtia tulossa. Oman kokemuksen pohjalta voin sanoa, että nyt on erittäin kiinnostava aika päästä aitiopaikalle työskentelemään ja näkemään Suomen edustustojen toimintaa ulkomailla.

Lähetystöissä seurataan tarkasti ulkoministeriön matkustusrajoituksia ja muita paikallisten viranomaisten ohjeita. Mikäli tilanne ei radikaalisti pahene, käynnistyvät harjoitteluhaut joissakin lähetystöissä, esimerkiksi Madridissa. Myös muiden harjoitteluiden suhteen tilannetta seurataan jatkuvasti.

Vaihtoehtoja ulkomaan harjoittelupaikan etsimiseen:

  • Jyväskylän yliopiston uudistunut työnhakupalvelu Jobteaser (entinen TepJobs)
  • Aarresaari.net ja Maailmalle.net -sivustot
  • Suomen Opetushallituksen EDUFI-harjoittelu, joka tarjoaa hyviä mahdollisuuksia opiskelijoille ja vastavalmistuneille lähteä rahallisesti tuettuun harjoitteluun
  • Lähetystöjen omat kotisivut ja sosiaalisen median kanavat
  • Ulkoministeriön kotisivut, sosiaalisen median kanavat, valtiolle.fi-sivusto
  • Hyödynnä omia jo olemassa olevia kontakteja tai ota reippaasti yhteyttä kiinnostaviin organisaatioihin, järjestöihin, edustustoihin… lista on loputon!
”Lleva la mascarilla!” = ”Pidä maskia!”

Loppusanat

Tämä vuosi on opettanut ainakin sen, että pitää tehdä ja mennä silloin kun pystyy. Tulevaisuudesta ei voi ikinä tietää, mutta jos joku asia on varmaa niin se, että kaikista kokemuksista tulee tavalla tai toisella olemaan hyötyä elämässä.

Suosittelen tekemään sellaisia valintoja, jotka vievät sillä hetkellä haluttuun suuntaan. Ei mitään tarkkaa polkua tarvitse aina määrittää. Ennemminkin voit käydä kääntymässä ja kokeilemassa useita juttuja. Itsekin olen tehnyt niitä asioita ja valintoja, jotka hetkessä ovat tuntuneet hyviltä. Mitään valintoja en ole katunut ja aina olen palannut kokemuksia rikkaampana noilta reissuilta.

Harjoittelussa konkretisoitui se, kuinka paljon osaamista itsellä onkaan. Huomasin taas kerran, kuinka paljon hyötyä viestinnän ja vuorovaikutuksen osaamisesta on. Viestinnän kasvattina pärjää varmasti tilanteessa kuin tilanteessa. Tartu siis hetkeen, mene, tee ja kokeile. Hanki niitä kokemuksia ja elä täysillä silloin kun se on mahdollista.

——-

Kirjoittaja on Julia Nevalainen, viestinnän (suhteellisen) tuore alumni, joka teki opintoihinsa kuuluvan harjoittelun Suomen suurlähetystössä Madridissa keväällä 2020.